Strogonow nie może się nie udać

Strogonow nie może się nie udać

Wołowina zajmuje trzecie miejsce w wyborze mięsa wśród polaków zaraz po wieprzowinie i kurczaku. Najczęściej sięgamy po gotowe kawałki gulaszowe, łopatkę oraz karkówkę, a jednym z najbardziej znanych dań jest Boeuf Stroganow czy używając bardziej spolszczonej nazwy po prostu Strogonow. Poniżej znajdziecie przepis, który zawsze wychodzi.

 

Do zrobienia wyśmienitego Strogonowa na średnio cztery porcje, potrzebujemy pół kilograma polędwicy wołowej pokrojonej w najlepiej nieregularną kostkę. Najwygodniej będzie nam przygotowywać danie w rondlu bądź głębokiej patelni. Wrzucamy nieprzyprawione mięso na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy z każdej strony. W tym czasie kroimy na duże kawałki około 300 gramów pieczarek i 2 cebule- w piórka. Po upływie trzech do pięciu minut nasze mięso jest zarumienione i możemy dołączyć do niego przygotowane warzywa. Posypujemy zawartość dużą dawką zmielonego czarnego pieprzu i smażymy dalej, mieszając co chwilę. Wlewamy 500 ml pasty pomidorowej. Może to być też domowy przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawy takie jak sól himalajska do smaku, dwie łyżeczki papryki słodkiej i liść laurowy. Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut lub więcej, jeśli mięso nie będzie do tego czasu miękkie. Podajemy z natką pietruszki.

 

Przepis jest bardzo prosty i świetny dla osób nietolerujących laktozę lub gluten. Nie zajmuje dużo czasu. W momencie, kiedy potrawa dochodzi do siebie pod przykryciem, możemy przygotować młode ziemniaki, ryż lub kluski, z którymi znakomicie smakuje Strogonow. Smak dania najlepiej uzupełnia ogórek kiszony.

 

Poniżej wszystkie składniki:

 

-500 g polędwicy wołowej/ kawałków gulaszowych

-300 g pieczarek

-2 średnie cebule

-2 łyżki oliwy

-pieprz naturalny świeżo mielony- ilość według uznania

-sól himalajska- ilość według uznania

-2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

-liść laurowy

 

do dekoracji natka pietruszki

 

Czas przygotowania Strogonowa jest zależny od tego, czy kupujemy wołowinę w formię gotowej na gulasz, czy przygotowujemy kawałki sami. Mycie i krojenie mięsa nie powinno zająć dłużej niż 5 do 7 minut. W kuchni spędzimy maksymalnie 20 minut, przygotowując potrawę, natomiast kolejne 30 minut będzie się dusić bez naszej ingerencji.

 

Smacznego!

Comments are closed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czy można nosić soczewki na basen?

Soczewki kontaktowe to skuteczna metoda korekcji wad wzroku, którą można bezpiecznie stosować nawet podczas kąpieli w basenie, pod warunkiem, że...

Zamknij